Adli Bilişim Uzmanlığı Kursu


Adli Bilişim Uzmanlığı Kursu ve sertifikası hakkında aklınıza takılan tüm soruların cevabı burada. Hadi başlayalım.

Adli Bilişim Uzmanlığı Kursu

Hayattaki neredeyse her şeyin bir elektronik cihaza bağlı olduğu 21. yüzyıl dünyasına hoş geldiniz. Bu yeni dünya kesinlikle çok farklı. Bu yeni dünyada dijital teknolojiler artık hayatımızın her noktasında. Telefon görüşmeleriniz, banka işlemlerimiz, hastahane randevuları, market alışverişi ve daha aklımıza gelebilecek onlarca işlemin tümünü dijital teknolojiler ile takip ediyor veya yapıyoruz. Bu yeni dünya çok sayıda yenilik ve kolaylık getirdi. Elbette her güzel şeyin bir de kötü tarafı var. Bu yeni dijital dünya ile birlikte daha önce hiç bilmediğimiz dijital dolandırıcılık, dijital delil, siber suç gibi yeni tehditler ve suçlar ile tanışmaya başladık. Önceleri nadiren duyduğumuz bu suçlar ve tehditler zamanla hepimize ulaştı. Üstelik bu tehditler veya suçların oranı her geçen gün daha da artmaktadır. Dolayısıyla bu dünyada suç olarak nitelendirilen davranış ve eylemleri gerçekleştiren kişi veya kişilerin doğru bir şekilde tespit edilmesi için bu alanda yetkin uzman kişilere yani adli bilişim uzmanlarına ihtiyaç vardır. Adli Bilişim uzmanlığı ile ilgili kafanıza takılan tüm sorulara yanıt vermek amacıyla oldukça kapsamlı bir yazı hazırladık. Yazıda açıklanan konu başlıkları aşağıda verilmiştir. Yazının tamamını okuyarak bu alanda ihtiyaç duyacağınız tüm cevaplara erişebilirsiniz. Cevaplarını bulamadığınız soruları bilgi@vektorelbilisim.com eposta adresine yazabilirsiniz.

Adli Bilişim Uzmanları Ne İş Yapar?

Öncelikle adli bilişim kavramını açıklayalım. Adli bilişim, kısaca araştırmacının çeşitli yöntem ve araçları kullanarak verilerin keşfini ve / veya kurtarılmasını içerir. Adli Bilişim dizüstü bilgisayarlar, masaüstü bilgisayarlar, tabletler ve mobil cihazlarla sınırlı değildir. Evimizdeki veya iş yerimizdeki özel ağlar ile herkese açık genel ağlar da bu alana dahildir.

Kendisiyle ilişkili dijital kanıta sahip olmayan neredeyse hiçbir suç faaliyeti yoktur ve bir araştırmacı olarak, mevcut tüm kanıtları bulmak, işlemek ve bulguları gerçeği bulan kişiye sunmak adli bilişim uzmanlarının işidir. Şimdi sorumuza geri dönecek olursak adli bilişim uzmanları temel olarak dijital delilleri inceleyerek olayların doğru bir şekilde aydınlanmasına yardımcı olan kritik öneme sahip kişilerdir. Adli bilişim uzmanlarının yaptığı bir diğer iş ise veri kurtarmadır. Adli bilişim araştırmaları genel olarak aşağıdaki başlıkları içermekle birlikte bunlarla sınırlı değildir:

  • Veri kurtarma: Silinmiş, zarar verilmiş, farklı dosya uzantılarıyla değiştirilmiş ve hatta gizlenmiş verilerin araştırılması ve kurtarılması. Kimlik hırsızlığı: Çalınan kredi kartlarının kullanımından, sahte sosyal medya profillerine kadar genellikle bir tür kimlik hırsızlığını içeren birçok dolandırıcılık etkinliğinin aydınlatılması.
  • Kötü amaçlı yazılım ve fidye yazılımı araştırmaları: Bugüne kadar truva atları ve solucanlar tarafından ağlara ve internete yayılan fidye yazılımları, şirketler, askeri kuruluşlar ve bireyler için en büyük tehditlerden bazılarıdır. Kötü amaçlı yazılımlar, mobil cihazlara ve akıllı cihazlara da yayılabilir.
  • Ağ ve internet araştırmaları: Bir ağdaki sunucuların hizmetlerini kesmek amacıyla yapılan DoS ve DDoS saldırılarını araştırma. Bu saldırılar sonucu erişilen her türlü ağa bağlı cihazları tespit etme ve izleme.
  • E-posta araştırmaları: Suç unsuru içeren elektronik postaları incelemek. E-posta üstbilgisini, ileti kimliklerini, kaynağı, coğrafi konum bilgilerini ve IP kökenlerini araştırmak, doğru bir şekilde tespit edilmesine yardımcı olmak.
  • Kurumsal casusluk: Birçok şirket basılı kopyalardan uzaklaşarak bulut ve geleneksel disk ortamına doğru geçiş yapmaktadır. Bu durum izinsiz bir şekilde kurumsal verilere erişim, veri tahribatı gibi suç unsurlarını da beraberinde getirmektedir.
  • Çocuk pornografisi araştırmaları: Ne yazık ki çocuklar internette ve derin ağda (deep web) geniş çapta sömürülmektedir. Alanında uzman ve yetenekli adli bilişim uzmanlarının çabaları ile internet trafiği, tarayıcı geçmişi, ödeme işlemleri, e-posta kayıtları ve görüntüleri analiz edilerek istismar halkalarını azaltmak için araştırmalar yapılabilir.

Kimler Adli Bilişim Uzmanı Olabilir?

Öncelikle bu soruya kısaca cevap verecek olursak bu alana ilgi duyan herkes adli bilişim uzmanı olabilir. Yasal olarak bu noktada herhangi bir sorun yok. Fakat şunu kabul etmek gerekir ki bu alanda sertifika almak isteyen birçok kişinin kafasında Adalet Bakanlığı Bilirkişilik Yönetmeliğindeki gereklilikleri yerine getirerek bilirkişi olmak vardır. Yani kısaca mahkemelerden dosya almak. Diğer yandan Bilirkişilik Yönetmeliği'nin 38. Maddesinde bilirkişi olmak için gerekli olan diğer şartlar açıklanmıştır. Bu şartlardan en önemlisi bilirkişi olmak isteyen kişinin “Bilirkişilik yapacağı uzmanlık alanında en az beş yıl fiilen çalışmış olması” şartı vardır. Dolayısıyla sorunun cevabını toparlayacak olursak şu şekilde bir özetleme yararlı olacaktır. İsteyen ve bu konuya meraklı olan herkes adli bilişim uzmanı olabilir. Bu alanda ihtiyaç duyulan yetkinliğe sahip olmak ve sahip olduğu yetkinliği adli bilişim uzmanlığı sertifikası ile belgelendirmek gerekmektedir. Bu sertifikaya sahip kişiler eğer varsa diğer özel şartları yerine getirmek koşulu ile özel sektörde veya kamuda adli bilişim uzmanı olarak çalışabilirler. Eğer kişi Adalet Bakanlığında Bilirkişi olarak çalışmak istiyorsa bu durumda yukarı da ifade ettiğimiz gibi Bilirkişilik Yönetmeliği'nin 38. Maddesindeki şartları yerine getirmelidir.

Adli Bilişim Uzmanlığı Nasıl Olunur?

Günümüzde siber ortamda işlenen suçların sayısı gerçek dünyada işlenen suçlardan daha fazladır. Üstelik dijital dünyadaki gelişmeler dikkate alındığında siber ortamda işlenen suçların daha da artacağını tahmin etmek çok da zor değil. Bu durum göz önüne alındığında siber ortamda işlenen suçların doğru bir şekilde değerlendirilmesi; suçlu ile suçsuzun tespit edilmesi için adli bilişim uzmanları oldukça kritik bir role sahiptir.

Adli Bilişim uzmanı olmak için birtakım şartları yerine getirmek gerekir. Bu şartlar ayrıntılı bir şekilde aşağıda verilmiştir.

Adli bilişim alanında bilgi ve beceri kazanmanız gerekir. Bunun için yapılacak en iyi şey bu alanda eğitim veren ve kalitesini ispatlamış bir kurumdan eğitim almaktır. Verilen eğitimin güncel olmasına ve bu alanda bilgi sahibi eğitmen(ler) tarafından verilmesine dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca eğitimin gerçek cihazlar kullanılarak uygulamalı olarak yapılması size çok önemli tecrübeler kazandıracaktır. Vektörel Bilişim olarak eğitimlerimiz bu alanda uzun yıllardır aktif olarak görev yapan uzmanlar tarafından gerçek adli bilişim cihazları ve yazılımları kullanılarak uygulamalı bir şekilde verilmektedir. Adli bilişim alanında sahip olduğunuz bilgi ve becerileri belgelendirmek için bu alanda sertifika verme yetkisi olan bir eğitim kurumu tercih etmelisiniz. Vektörel Bilişim olarak eğitimi başarılı bir şekilde tamamlayan kursiyerlerimize üniversite onaylı resmi sertifikalar veriyoruz. Üstelik bu sertifikalar E-devlet üzerinden veya karekod üzerinden rahatlıkla doğrulanabilmektedir.

Kayıt olduğunuz adli bilişim kursunu başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra çalışma şeklinize karar vermeniz gerekir. Bu noktada kamu kurumları tarafından açılan ilanları yakından takip ederek, şartları size uyan işlere başvuru yapmanız gerekir. Bunun yanında isterseniz özel sektördeki ilanları da takip ederek bu alandaki iş fırsatlarını değerlendirebilirsiniz. Bu iki seçeneğin yanında kendi ticari işletmenizi ve ekibinizi kurarak bu alanda faaliyet gösterebilirsiniz. Son olarak Adalet Bakanlığı Bilirkişilik Daire Başkanlığı tarafından belirlenen şartları sağlayarak adli veya idari makamlar tarafından yapılan soruşturmalara uzman olarak ücret karşılığında dahil olabilirsiniz. Bu süreçte size sunulan dijital delilleri değerlendirmeniz gerekir. Bu konu ile ilgili ayrıntılı bilgiler aşağıda verilmiştir.

Adli Bilişim Sertifikası Ne İşe Yarar?

Adlı bilişim alanında bilgi ve beceri kazanmak için bu alanda yetkin bir kurumdan eğitim almalısınız. Bu eğitim sonunda alacağınız adli bilişim sertifikası sizin bu alanda gerekli olan bilgi ve becerilere sahip olduğunuzu belgelendirecektir. Yani özetleyecek olursak; adli bilişim sertifikası almak için alacağınız eğitim size bu alanda yetkinlik kazandıracaktır. Adli bilişim sertifikası ise Adalet Bakanlığı Bilirkişilik Daire Başkanlığı tarafından istenilen uzmanlık belgesini (Bilirkişilik Yönetmeliği Madde 38) karşılamış olacaktır.

Adli Bilişim Uzmanlığı Sertifikasını Kimler Alabilir?

Bir Adli Bilişim alanına merak duyan veya bu alanda kariyer hedefi olan herkes bir Adli Bilişim Uzmanlığı kursuna kayıt olabilir. Bu kursu başarılı bir şekilde tamamlayan herkes adli bilişim sertifikası alabilir. Hangi okuldan veya bölümden mezun olduğunuzun bir önemi yoktur. Önemli olan bu alana ilgi duymak ve bu alanda çalışmak için ihtiyaç duyulan bilgi ve becerilere sahip olmaktır.

İşinizi şansa bırakmamak için bu uzmanlığını kanıtlamış yetkin eğitmenlere sahip bir kurumdan eğitim almalısınız. 16 yılı aşkın bir süredir bilişim alanında faaliyet gösteren Vektörel Bilişim harika bir deneyime ve eşsiz bir eğitmen kadrosuna sahiptir. Vektörel Bilişim Adli Bilişim Uzmanlığı kursu ile bu alanda uzmanlaşmak için ihtiyacınız olan tüm bilgi ve beceriler kazanın. Kurs sonunda üniversite onaylı Adli Bilişim Uzmanlığı sertifikası alın.

Adli Bilişim Uzmanlığı Maaşları

Adli Bilişim Uzmanlığı alanı ile ilgilenen birçok kişinin sorduğu ilk sorulardan birisi adli bilişim uzmanlığının maaşı veya ücreti ne kadar sorusudur. Bu gayet doğal ve öğrenilmesi gereken bir konudur. Diğer adli bilişim uzmanlarının çalışabileceği farklı kuruluşlar vardır. Dolayısıyla kişinin çalıştığı kuruma bağlı olarak kazanabileceği ücret de değişmektedir. Adli bilişim uzmanları kamuda kadrolu veya sözleşmeli olarak çalışabilmektedirler. Bu durumda alacakları maaş kurum tarafından belirlenen ücret olacaktır.

Adli bilişim uzmanlarının maaşları kamu kurumuna göre değişmektedir. Özellikle Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Merkez Bankası gibi özerk kamu kurumlarında maaşlar daha yüksek olabilmektedir.

Adli Bilişim uzmanları özel sektörde de çalışabilmektedirler. Ülkemizde bu alanda faaliyet gösteren ve kalitesini kanıtlamış çok sayıda kurum vardır. Bu kurumlardaki adli bilişim uzmanlığı maaşı kurum ile çalışan arasındaki anlaşmaya göre belirlenmektedir. Burada çalışan kurumun ücret politikası ve adli bilişim uzmanının bilgi ve becerisine göre maaşlar ciddi oranda farklılık göstermektedir. Örneğin 5000 TL’ye çalışan adli bilişim uzmanlarının yanında aylık 10000 TL’den daha yüksek ücret alan uzmanlar da vardır.

Adli Bilişim uzmanlarının bir diğer çalışma şekli ise bağımsız çalışmaları veya kendi ticari işletmelerini kurmalarıdır. Kendi ticari işletmesini kurmak bağlı başına bir konu olduğu için bu yazıda bu alana değinilmemiştir. Sadece bağımsız adli bilişim uzmanları hakkında bilgi verilmiştir. Adli Bilişim uzmanları Bilirkişilik Yönetmeliğinin ilgili koşullarını yerine getirmeleri durumunda Adalet Bakanlığı Bilirkişilik Daire Başkanlığına başvurarak bilirkişi olabilirler. Başvuruları kabul edilen bilirkişilere mahkeme, savcılık ve avukatlar gibi adli makamlardan talep gelmesi halinde bu kişiler adli bilişim uzmanı olarak sürece dahil olurlar. Ayrıca adli bilişim uzmanları adli makamlarca yürütülen soruşturmaların yanında teftiş kurulu, iç denetim birimi ve hukuk müşavirlikleri gibi idari makamlar tarafından yürütülen soruşturmalara da dahil olabilirler. Adli veya idari makamlar yapılan bu iş karşılığında adli bilişim uzmanlarına inceledikleri dosya başına ödeme yaparlar. Dosya başına ödenecek asgari tutarlar her yıl güncellenmektedir. 2021 yılı için ödenecek minimum tutarlara Resmi Gazete yayınlanan 2021 Yılı Bilirkişilik Asgari Ücret Tarifesinden erişilebilir. Bu tarifenin 7. Maddesine göre görevlendirmeyi yapan merci hayatın olağan akışındaki koşulları ve dosya durumunu dikkate alarak bu tutarları artırabilir.

Diğer Yazılar
SolidWorks Tasarım Eğitimi ile Profesyonel Becerileri Geliştirin
12.07.2023